Off-road rijden

Denkt u er over om uw 4x4 mee te nemen op een off-road avontuur?
Hier zijn een paar nuttige tips om dat gemakkelijker te maken.

Informeer of u wettelijk gerechtigd bent om het spoor of veld te gebruiken - in geval van twijfel: niet doen.

Respecteer het milieu: ploeg de grond niet onnodig om en probeer de gebaande sporen te volgen. Sluit hekken achter u en breng het wild niet aan het schrikken.

Ga over naar de vierwielaandrijving voordat u op ruw terrein terechtkomt. Als uw voertuig een versnellingsbak met een lage overbrenging heeft, moet u die ook gebruiken.

Rijd altijd heel langzaam: voertuigen lopen vooral vast of raken beschadigd omdat ze te snel worden gereden.

Zorg er voor dat de banden geschikt zijn voor off-road gebruik en neem altijd een reservewiel mee - zelfs speciale off-road banden kunnen beschadigen of lek raken door rotsen en ander scherp afval op off-road sporen.

Probeer in konvooi te rijden met een andere 4x4 - op die manier kunt u de ander wegslepen als een van u vastraakt.

Rij binnen uw beperkingen. Off-roaders kunnen opvallende zaken verrichten, maar alleen in de handen van ervaren bestuurders. Als u de omstandigheden niet goed kent, moet u terugkeren over de weg waarlangs u bent gekomen; vastlopen wordt niet beloond met een prijs.

Als u een flink eind weggaat van de beschaafde wereld, moet u een of ander communicatiemiddel meenemen en altijd iemand anders laten weten welke route u wilt volgen. Neem ook rantsoenen, warme kleding, gereedschap en een spa mee: u kunt maar beter op alles zijn voorbereid.

Ga met verstand te werk en geniet.