FAQs

Welkom op onze pagina met veelgestelde vragen, waar u antwoorden kunt vinden op vragen met betrekking tot banden.

Klik op een vraag om daar meer over te lezen.

 

 

Hoe vaak moet ik de druk van mijn banden controleren?

Experts zeggen dat u de bandendruk minimaal eens per maand moet controleren, en voordat u een lange tocht gaat maken. Maak er ook een gewoonte van om de banden te controleren telkens wanneer u tankt. In het ideale geval moet de bandendruk worden gemeten als de banden koud zijn - dat wil zeggen als u minder dan 1,5 km hebt gereden. Anders zijn de banden opgewarmd waardoor de luchtdruk in de banden met een paar pond is toegenomen. Dit is normaal. Verminder nooit de luchtdruk in een warme band.

 

Wat is de juiste luchtdruk voor mijn banden?

Er is geen algemene "juiste" luchtdruk voor alle banden. Het juiste niveau is afhankelijk van de banden die u gebruikt, en het kan zelfs verschillend zijn voor de voor- en achterbanden. Om de juiste druk voor uw banden te vinden, moet u naar de sticker met bandinformatie kijken die is geplakt in het frame van de deur aan de chauffeurskant, in het handschoenenvak of binnen de klep van de brandstoftank. U kunt die informatie ook vinden in de handleiding van de auto en bij de leverancier van de banden.

Het is belangrijk dat u de banden nauwkeurig vult. Probeer niet om de druk te raden: een band kan de helft van zijn druk verliezen zonder er leeggelopen uit te zien. Gebruik in plaats daarvan een betrouwbare bandendrukmeter. Het is ook een goed idee om zelf een meter te hebben, omdat u niet altijd kunt vertrouwen op de meter van de luchtslang in de garage of het benzinestation.

Hoe vaak moet ik de uitlijning van mijn banden controleren?

Uitlijnen en balanceren van de wielen is belangrijk voor uw veiligheid en voor een maximaal kilometergebruik van de banden. Controleer de banden regelmatig: controleer ten minste eenmaal per maand de banden nauwkeurig op tekenen van ongelijkmatige slijtage.

Patronen van ongelijkmatige slijtage kunnen het gevolg zijn van een onjuiste bandendruk, uitlijning, balans of slechte vering. Als dit niet wordt gecorrigeerd, kan nog meer schade aan de banden optreden. Deze omstandigheden verkorten de levensduur van de banden en kunnen de oorzaak zijn van verlies van de macht over het stuur en zwaar persoonlijk letsel.

Als een of meer van deze omstandigheden voorkomen, kan de oorzaak vaak worden hersteld bij uw bandenleverancier of ander onderhoudsbedrijf. Uw banden gaan dan langer mee.

Waar moet ik op letten bij het controleren van de banden?

Naast het uitvoeren van regelmatig onderhoud moet u ook letten op mogelijke problemen die uw banden kunnen beïnvloeden. Regelmatige controles helpen bij het voorkomen van problemen met de banden en houden u veilig terwijl u onderweg bent.

Let bij het controleren van de banden op:

  • Ongelijkmatige slijtage van het loopvlak. Dat kan bijvoorbeeld meer slijtage op één zijkant van het loopvlak dan de andere zijn, een patroon van veel en weinig slijtage, of zichtbare stalen draden. Ongelijkmatige slijtage kan worden veroorzaakt door problemen als een te lage bandendruk, onjuiste uitlijning of onjuiste balancering.
  • Ondiep loopvlak. Kale banden hebben de neiging om over de weg te glijden, en de kans is groter dat ze beschadigen door gaten in de weg en andere gevaren. Het loopvlak van de band moet ten minste 1,6 mm diep zijn. Als dat niet het geval is, moet de band worden vervangen. Om u te helpen bij het zien van deze problemen, beschikken banden over ingebouwde "slijtindicatoren". Dat zijn dunne stroken glad rubber die over het loopvlak lopen: als het loopvlak op dezelfde hoogte is als deze balken, wordt het tijd om de banden te vervangen.
  • Veroorzakers van problemen. Let op kleine steentjes, stukjes glas, metaal of andere vreemde voorwerpen die in het loopvlak vast kunnen zitten, en verwijder ze voorzichtig. Ze kunnen ernstige problemen veroorzaken als ze tijdens het rijden verder in de band worden gedrukt.
  • Beschadigde gebieden. Scheuren, sneden, krassen, gaten en bobbels in het loopvlak of op de zijkanten van de band kunnen op ernstige problemen duiden en de band moet mogelijk worden vervangen.
  • Langzaam leeglopen. Wiel- en bandsamenstellingen verliezen in de loop van een maand of zo enige luchtdruk (ongeveer 2 psi) maar als u merkt dat u om de paar dagen lucht moet bijvullen, moet u band, wiel en ventiel laten controleren, en indien nodig de band laten repareren of vervangen.
  • Ventieldoppen. De kleine dopjes op het ventiel van de band houden vocht en vuil buiten, dus zorg er voor dat ze op alle banden zitten. Als u een band laat vervangen, moet u tegelijkertijd ook een nieuwe ventielhouder laten plaatsen.

Rijden met beschadigde banden kan gevaarlijk zijn. Als u tijdens uw controle iets ziet dat u niet vertrouwt, moet u het door uw bandendealer laten controleren. Telkens wanneer u schade aantreft in een band, moet u er niet op rijden - gebruik een reservewiel als u beslist weg moet. En let ten slotte op het "gevoel" van uw banden terwijl u rijdt. Een ruwe rit kan wijzen op schade of sterke slijtage van de banden. Als u tijdens het rijden trillingen of andere verstoringen opmerkt, en/of uw vermoedt mogelijk schade aan uw band of voertuig, moet u direct de snelheid verminderen, voorzichtig rijden totdat u de weg veilig kunt verlaten en stoppen, en de banden controleren.

Als een band beschadigd is, moet u deze laten leeglopen en vervangen door uw reservewiel. Als u geen schade aan de banden waarneemt en u kunt de oorzaak van de trillingen niet bepalen, moet u het voertuig naar een garage of bandendealer laten slepen voor een grondige controle.

Kan ik mijn eigen banden monteren?

Monteren van banden kan gevaarlijk zijn en hoort alleen te worden gedaan door opgeleid personeel dat het juiste gereedschap en de juiste werkwijze gebruikt. Ernstig letsel of de dood kan het gevolg zijn van een ontploffende band/velgcombinatie als gevolg van een onjuiste montage. Laat uw banden altijd door een dealer op de velgen monteren.

Wat betekenen de cijfers en letters op de zijkant van de band?

Zie onze pagina Zijkant van de band voor meer informatie.