Vervangingsgids banden

 

Vanwege de veiligheid en om goede resultaten te behouden, moet u vervangende banden met zorg uitkiezen. Als u een van deze veiligheidsvoorzorgen en aanwijzingen negeert, kan dat defecten aan de banden of ontploffingen en ernstig persoonlijk letsel of de dood ten gevolge hebben.

Als u vragen hebt, kunt u contact opnemen met uw plaatselijke bandenleverancier of met Cooper Tire Europe?op +44 (0)1225 703101.

 

De keuze van de band

Welk type band is het meest geschikt voor uw voertuig?

Zie de bandensticker die zich meestal in een deurlijst, deurrand of handschoenenvak bevindt, of de handleiding voor de oorspronkelijke maat van de banden, de nominale snelheid en de aanbevolen bandendruk.

Bij het vervangen van banden op een voertuig wordt aangeraden om alle vier de banden tegelijk te vervangen voor blijvende optimale resultaten. Maar in die gevallen waarin dit niet haalbaar is, moeten de nieuwe banden altijd op de achteras van het voertuig worden geplaatst. Over het algemeen geven nieuwe banden met een dieper loopvlak een betere grip en voeren ze water effectiever af, wat belangrijk is als een bestuurder in situaties met aquaplaning terecht komt. Meer tractie op de achteras plaatsen bij natte oppervlakken is noodzakelijk om mogelijk oversturen en mogelijk verlies van de macht over het stuur te voorkomen, met name bij plotselinge bewegingen.

BELANGRIJK: Lees altijd eerst de aanbevelingen van de fabrikant van het voertuig voordat u een band vervangt door één met een andere maat en/of samenstelling.

Nuttige levensduur van de band

Cooper raadt aan om alle banden, inclusief reservebanden, die tien jaar of ouder zijn , te vervangen door nieuwe banden en dat banden ouder dan 6 jaar niet meer gebruikt moeten worden.

De nuttige levensduur van de banden wordt niet bepaald door de chronologische leeftijd. De nuttige levensduur van een band is een combinatie van gebruiks- en opslagomstandigheden. Voor elke individuele band wordt deze nuttige levensduur bepaald door een groot aantal elementen zoals de temperatuur, opslagomstandigheden, en gebruiksomstandigheden (zoals belasting, snelheid, bandendruk, inslagen en schade door problemen aan de weg) waaraan een band wordt blootgesteld. Omdat de omstandigheden bij gebruik en opslag sterk uiteen kunnen lopen, is het niet mogelijk om een nauwkeurige nuttige levensduur voor een bepaalde band te bepalen aan de hand van de leeftijd.

Cooper Tire is zich niet bewust van wetenschappelijke of technische gegevens die een specifieke minimale of maximale nuttige levensduur aangeven voor banden van personenauto's en lichte vrachtauto's.

Onder geen enkele voorwaarde mag het advies voor een "maximale" nuttige levensduur worden beschouwd als een "te verwachten" nuttige levensduur. Banden moeten om verschillende redenen uit dienst worden genomen, waaronder een loopvlak dat tot de minimale diepte is versleten, tekenen van schade (sneden, scheuren, bobbels, inslagschade, trillingen enzovoort) of tekenen van misbruik (te lage bandendruk, overbelasting, onjuiste reparatie enzovoort).

In sommige gevallen kan de fabrikant van een voertuig voor zijn producten aanbevelen om banden vroeger dan na tien jaar te vervangen, gebaseerd op zijn kennis van de specifieke voertuigkenmerken en toepassingen. In dat geval moet de klant deze specifieke aanwijzingen van de fabrikant voor zijn voertuig volgen.

Adviessnelheid

Cooper Tire raadt aan dat de snelheidscapaciteit van de vervangende banden altijd gelijk is aan of beter dan die van de oorspronkelijke banden.

Bij het vervangen van banden moet u de handleiding raadplegen voor de juiste maat. 

Snelheid

Categorie

S

180 km/h (112 mph)

T

190 km/h (118 mph)

U

200 km/h (124 mph)

H

210 km/h (130 mph)

V

240 km/h (149 mph)

*W

270 km/h (168 mph)

*Y

300 km/h (186 mph)

 

De aanduidingen met snelheidssymbolen van Cooper in deze tabel zijn gebaseerd op wieltests binnenshuis die zijn uitgevoerd in overeenstemming met de procedure voor belasting-/snelheidstests van de EEC (ECE reg. 30).

* Voor banden met een maximale snelheid boven de 240 km/uur kan een "ZR: verschijnen in de maataanduiding. 

Voorbeeld: 

Type-aanduiding

Maximumsnelheid

275/40R17 93W

270 km/h (168 mph)

275/40R17 93Y

300 km/h (186 mph)

275/40ZR17 93W

270 km/h (168 mph)

275/40ZR17 93Y

300 km/h (186 mph)

 

Hoewel een snelheidssymbool een aanduiding is voor de mogelijke snelheid van de band, ondersteunen we niet enig onveilig of onwettig gebruik van voertuigen. NB: de capaciteit voor de belasting neemt af naarmate snelheden de 130 km/uur overschrijden. Vraag om advies bij uw bandenleverancier of bij Cooper Tyres over maximale belasting en snelheden.

Winterbanden

Monteer winterbanden altijd op alle wielen.

Door elkaar gebruiken van banden

Vervangende banden moeten altijd van dezelfde constructie zijn.
De meeste banden voor passagiersgebruik zijn tegenwoordig radiaalbanden. Voor de beste resultaten raden we aan om dezelfde maat en type banden te gebruiken op alle vier de wielen, behalve wanneer de fabrikant van het voertuig verschillende maten voor voor en achter heeft opgegeven als originele uitrusting. Raadpleeg de handleiding van het voertuig.

Goedgekeurde velgen

Banden zijn ontworpen voor gebruik op specifieke maten velgen. Zorg ervoor dat de band op een geschikte velg wordt gemonteerd.

Aanpassingen aan het voertuig

After-market modificaties aan uw voertuig kunnen een negatieve invloed hebben op de besturing en de stabiliteit van het voertuig.
Aanpassingen aan voertuigen en wijzigingen aan de vering en/of het gebruik van banden die niet zijn aanbevolen door de fabrikant van het voertuig, kunnen een negatieve invloed hebben op de besturing en de stabiliteit van het voertuig.

Fabrikanten van bepaalde voertuigen kunnen adviseren tegen het gebruik van andere vervangende banden dan die met dezelfde maten en type van de oorspronkelijke banden. Raadpleeg daarom altijd de aanbevelingen voor het vervangen van banden van de fabrikant van het voertuig en volg deze.
Een onjuiste pasvorm kan ook de garantie ongeldig maken die door Cooper Tyres wordt geboden.

Monteren van banden

Monteren van banden kan gevaarlijk zijn en hoort alleen te worden uitgevoerd door opgeleid personeel dat het juiste gereedschap en de juiste werkwijze gebruikt.

Ernstig letsel of de dood kan het gevolg zijn van een ontploffende band/velgcombinatie als gevolg van een onjuiste montage.
Laat uw banden altijd door een dealer op de velgen monteren.