Indy Lights Series

De derde en laatste stap in de Mazda Road to Indy wordt voor het eerst in 2014 gehouden: de Indy Lights Presented by Cooper Tires. Deze serie is goedgekeurd door INDYCAR en is in beheer van Andersen Promotions, een bedrijf dat toeziet op alle drie de niveaus van het laddersysteem, inclusief het Cooper Tires USF2000 Championship Powered by Mazda en het Pro Mazda Championship Presented by Cooper Tires.

De Mazda Road to Indy is het enige programma voor de ontwikkeling van coureurs ter wereld met een beurs voor kampioenen op elk niveau, waarmee ze een trap kunnen stijgen in het laddersysteem. De Indy Lights-kampioen krijgt een beurs van bijna 1 miljoen dollar, die hem moet helpen om een plekje in de IndyCar Series te bemachtigen; bovendien is in 2014 meer dan 1,6 miljoen dollar aan prijzengeld beschikbaar.

Deze veelgeprezen competitie, die een rijke geschiedenis heeft qua ontwikkeling van veel hedendaagse topcoureurs, zal een aantal nieuwe veranderingen ondergaan. Niet alleen gaat Cooper Tires de officiële band voor de Indy Lights leveren en de competitie vanaf 2014 sponsoren, maar gaat ook Andersen Promotions in 2015 een nieuwe auto introduceren.

De Dallara IL-15 – ontstaan uit een samenwerking tussen het Italiaanse hoofdkantoor van Dallara in Varano Melegari (Parma) en Dallara LLC in Speedway, Ind. – zal zijn debuut maken tijdens tests in de zomer van 2014. Dallara is de fabrikant van het huidige chassis voor de Indy Lights, dat alweer uit 2002 dateert. De nieuwe Dallara IL-15 krijgt een strakker ontwerp en kan de coureurs de juiste training bieden in de laatste stap op de ladder naar de IndyCar Series.

Advanced Engine Research (AER) wordt de nieuwe officiële motorleverancier. De Dallara IL-15 krijgt een iets aangepaste versie van de AER-P07, een 2,0 liter viercilinderturbomotor die meerdere autosportkampioenschappen heeft gewonnen. Bovendien kan deze motor meer kilometers afleggen dan het vorige model. De AER-P63 krijgt een vermogen van ongeveer 450 pk, met extra vermogen via een door de coureur te regelen "push-to-pass"-functie. De motor moet een volledig seizoen zonder groot onderhoud meegaan, met een verwacht interval van 6000 mijl (9600 km) tussen revisies.

Ga voor meer informatie over de Lights Series naar www.indylights2014.com.